Com es fan els eBooks animats?

llibres infantils

Tinc un parell de contes il·lustrats i m'agradaria saber-los passar a format e-book, perquè es puguin veure en IPad, Android…
No he sapigut veure cap curs d'aquest en el calendari. Em pots informar si teniu previst fer-ne algun?

Aquesta és una pregunta força recurrent, aquests darrers temps, amb algunes variants.

La resposta és una altra pregunta, perquè sota el nom d'eBooks hi ha llibres ben diversos en formats ben diversos.

De manera que si algú em demana quin curs ha de fer per fer aquesta mena de llibres, jo li demano si em pot indicar algun exemple que hagi vist, i que sigui el que vol fer.

Alguns exemples

Aquí recollim uns quants videos de YouTube que ens mostren alguns exemples interessants del que s'està fent per iPad en matèria de llibres infantils.

The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore

El conte de Pere Conillet (Peter Rabbit)

Alícia al país de les meravelles

 

D'exemples en trobaríem més, molts més. Si n'heu vist algun que us hagi agradat especialment i el voleu compartir amb nosaltres, endavant!

Podeu fer servir l'eina de comentaris d'aquest mateix article, o bé, si ho preferiu, podeu fer-nos arribar l'enllaç per mitjà del formulari de Contacte.

I bé: com estan fets?

No ho sabem, com estan fets. El que sabem, en el cas dels tres exemples que hem citat, és que són el que se'n diuen "apps", aplicacions, programes per l'iPad.

Sabem que no són ePub, ni PDFs, ni revistes digitals fetes amb l'Adobe DPS, per citar els 3 formats de què parlàvem en un altre article.

Sabem que no són en fomat ePub, que no es poden comprar a través dl'iBook Store (la botiga d'Apple reservada als llibres), sinó que es compren a l'AppStore (la botiga d'Apple d'aplicacions).

Les "apps" acostumen a ser territori de programadors, i moltes d'elles es fan amb les eines que facilita Apple als desenvolupadors per iOS. El llenguatge de programació que fan servir és l'Objective C.

El dissenyador sens dubte hi té un paper molt important, a l'hora de dibuixar les il·lustracions i establir quines interactivitats hi ha d'haver. Però el resultat final, què fa i què deixa de fer l'app, és producte de la feina dels programadors.

La feina dels dissenyadors, en aquests casos, es pot fer amb les eines habiltuals dels dissenyadors. Programes com Photoshop i Illustrator són adequats per dibuixar escenes i personatges. Que es passaran als programadors en format jpg o png o el que més convingui.

La meva recomanació seria, en cas de que us interessés fer aquesta mena de contes, que us poséssiu en contacte amb gent que es dedica a la programació, vosaltres pots fer la part del disseny i il·lustració, i ells s'encarreguen de la part tècnica.

Per exemple, uns que ho podrien serien la gent d'itBook, que estan a València. Que consti que no hi tenim cap relació.

Podria ser flash, també

Tothom té ja molt clar que els continguts flash d'una web NO es veuen, en un iPad o un iPhone.

Per això pot sorpendre això que diré ara: aquest tipus d'aplicacions, els llibres interactius infantils, també es poden crear fent servir Flash Professional.

Es fa servir l'eina Flash per crear, per programar l'aplicatiu, però es publica no en format flash, sinó que es crea una aplicació que pot córrer en iPads, en iPhones o dispositius mòbils Android.

Es necessita saber el llenguatge Action Script, i per tant tornem a estar en territori de programadors, però els dissenyadors que tinguin nocions de Flash tindran més domini del projecte.

Voleu més informació? A la web de trucosyconsejos.com tenim enregistrats molts dels "e-seminars" que ofereix de tant en tant Adobe, i un d'aquests eseminars, impartit per Ignasi Lirio, de prop d'una hora de durada, està dedicat a aquest tema: Programació d'apps per a tauletes i dispositius mòbils.

Podria ser amb la DPS?

Algú sap si es poden fer contes interactius amb la DPS d'Adobe? És una bona eina?

Home, impossible impossible del tot no ho és, però no és l'eina adequada.

La Digital Publishing Suite (DPS) d'Adobe està, almenys a dia d'avui, pensada i adreçada a les revistes i catàlegs.

Permet afegir interactivitat de forma molt fàcil, sense necessitat d'escriure ni una línia de codi. Diapostives, seqüències d'imatges, videos i so, panorames, marcs que es desplacen.

A més de les opcions d'interactivitat que la DPS porta "de fàbrica", se n'hi poden afegir d'altres per la via de l'HTML.

Per exemple, animacions que podem fer amb Adobe Edge, poden passar a formar part d'una pàgina, o poden esdevenir una pàgina d'una publicació feta amb la DPS.

Per això dic que impossible del tot no ho és. Amb la interactivitat que porta, més la que podem afegir via HTML, es poden fer publicacions interactives semblants o millors que d'altres que s'hagin fet programant.

Pero no, no és l'eina adequada per intentat crear llibres com els que hem posat d'exemple més amunt.

Comentaris

Comentaris

: També et pot interessar...
: Cursos relacionats...