Editar PDFs amb InDesign

PDF2DTP

Si heu de fer unes modificacions sobre un document ja fet (un catàleg, un llibre), però d’aquest document només en teniu un PDF, Houston, tenim un problema.

La bona gent de Markzware han estat treballant-hi i ens presenten un producte nou, PDF2DTP, que el que fa és convertir-nos el PDF en un document InDesign o QuarkXPress. I és clar, un cop convertit les modificacions que haguem de fer seran molt més fàcils.

Provem-ho?

He tingut ocasió de provar la versió de PDF2DTP per a InDesign (he treballat amb la versió CS6, però pel que diuen també funcionaria per la versió CS5).

La primera impressió és que fala conversió bastant ràpid, i que el document InDesign que em deixa s’assembla força a l’original PDF. No és clavat, però s’hi assembla que déu n’hi do.

A la pàgina mestra no ens hi posa res, de manera que numeradors de pàgina i altres elements que es van repetint són objectes propis de cada pàgina. Bé, segurament aquesta serà una de les primeres coses que haurem de retocar.

En el procés de conversió genera un munt d’estils de paràgraf i de caracter. Potser massa i tot. Però bé, ens deixa cada paràgraf corresponentment etiquetat, i si hem de fer canvis ho tindrem més fàcil. Si el PDF tenia alguns textos amb tipografies que jo ara no tinc, modificant els estils puc corregir-ho de forma bastant elegant.

En les proves que he fet, pel que fa a la manera de crear les caixes de text, he obtingut resultats dispars. Bé, un dels problemes que té haver de retocar textos amb Acrobat és que en el PDF el concepte de paràgraf no existeix, tot són línies independents. Aquest PDF2DTP ens ho converteix adequadament a paràgrafs, i ho fa millor en textos seguits (una novel·la, per exemple) que no pas si tenim un llistat de punts (en una presentació, per exemple). M’he trobat amb alguns errors, de caixes que eren massa estretes o amb una sangria a la dreta errònia; però en aquests casos és fàcil de fer la correcció.

Els colors que intervenen els tenim convenientment identificats a la paleta de Mostres.

Amb les imatges que hi pugui haver també fa una bona feina. Ens genera uns arxius TIFF a la mateixa carpeta que ens deixa el document InDesign, i cada imatge està adequadament col·locada i apareix a la paleta de Vincles. He trobat també durant les proves alguna imatge que no es convertia bé (mirant el pdf original, he vist que es tractava d’imatges que estaven precisament en format pdf). Per contra, el que fa perfecte és el tractament d’imatges que poden estar repetides: enlloc de repetir l’arxiu tiff, crea un sol arxiu que està col·locat vàries vegades.

I amb taules no he fet cap prova, però vaja, el fabricant ja avisa a la seva web que de moment no fa la conversió a taules d’InDesign

Conclusió

En resum diríem que no, no és una eina perfecta. Però que si us trobeu en la necessitat de fer unes modificacions sobre un document, però d’aquest document només en teniu un PDF, Houston, tenim una solució.

Els de Markzware són una gent seriosa i han fet altres productes, molt ben acabats i molt funcionals, com són el FlightCheck i el conversor d’InDesign a Quark i vizeversa. Dic això perquè amb aquests antecedents, podem confiar amb la seva capacitat per anar millorant aquest nou producte, i que les mancances que hem trobat es resolguin en futures versions.

Però bé, tal com està ara, ja pot valer la pena de comprar-lo, perquè el cost que té es pot amortitzar en la primera feina en què intervingui.

Alguna pregunta més?

Si us queda algun dubte, alguna pregunta, ja ho sabeu: nosaltres som aquí per intentar resoldre'l, per intentar contestar-la.

Podeu fer servir l'eina de comentaris d'aquest mateix article, o bé, si la consulta no està lligada a aquest tema, fer-nos arribar la consulta per mitjà del formulari de Contacte.

Comentaris

Bon dia,
saps si amb "Indesign CC" funciona?
salutacuions,

Mireia

Bon dia, Mireia,

Sí, Markzware és un fabricant que va actualitzant els seus plugins, i aquest en concret el té compatible amb InDesign CC:

Comentaris

: També et pot interessar...
: Cursos relacionats...