Pegar dentro amb Illustrator CS5
On és el pegar dentro?
Aquesta és l’eterna pregunta que s’han fet els que en un moment o altre han fet la transició des de Freehand a Illustrator.
“Màscara de recorte“, era fins ara la resposta, tal com explicàvem —ja fa temps— en un altre apunt.
Però amb la nova versió CS5 d’Illustrator presenta novetats en aquest aspecte, i aquí ens teniu disposats a parlar-ne,
Illustrator té ara unes noves icones, al capdavall, a sota de tot, de la paleta d’eines. Aquestes icones ens permeten canviar la manera de dibuixar. Tenim la manera Normal, que és com l’entesa fins ara. Tenim també la manera de “Dibuixar darrera”, i una tercera, la més interessant, de “Dibuixar dins”.
Dibuixar darrera
Dibuixar darrera no té massa rellevància. Ens permet afegir per exemple un fons darrera d’un element que ja tenim. Abans hauríem dibuixat el fons i l’hauríem situat en el seu lloc precís a base de fer un o uns quants:
Objeto >Organizar > Hacia atrás
Aquest procediment és encara a la nostra disposició, però ara farem el mateix més ràpid si escollim els elements que ens interessa que quedin en primer terme, i escollim el mode de “Dibuixar darrera”, de manera que el que dibuixem estant en aquest mode quedarà per sota dels elements seleccionats.
Dibuixar dins
La tercera manera de dibuixar és “Dibuixar dins”, que no és el mateix que l’enyorat “Pegar dentro” però segurament serà el que més se li assembla. Potser fins i tot és millor.
Seleccionem un element del nostre document i fem al canvi al mode “Dibuixar dins”. A partir d’aquest moment, tot el que es dibuixa queda retallat, queda dins de l’element que teníem seleccionat.
Aquest element pot ser un text. Un text que no cal que estigui traçat, pot ser un text normal, que podrem editar quan ens convingui, canviant-ne la tipografia o la mida o qualsevol altre atribut.
El que estem fent en el fons és una de les “màscaras de recorte” que havíem après a fer amb les anteriors versions d’Illustrator. Podem veure-ho a la paleta de Capes: ens crea un grup, hi ha un element que fa de màscara i els altres elements que queden retallats per aquesta màscara.
Una diferència important, però, és que fent servir aquesta nova opció de “Dibuixar dins” l’element que fa de màscara no perd els seus atributs, com ara el color de fons o el gruix i el color del traç.
Si ens mantenim en aquest mode “Dibuixar dins”, a més, el “Pegar” es transforma en un “Pegar dentro” com déu mana. És a dir:
- Seleccionem per exemple uns objectes que volem que estiguin a dins d’un text.
- Els copiem (o tallem)
- Seleccionem el text
- Canviem a mode “Dibuixar dins”
- Enganxem (Edición > Pegar)
Això és tot.
Més informació
Si voleu veure aquestes noves eines en acció, aquí teniu un video de Terry White (en anglès), que repassa les que per a ell són “Les 5 novetats preferides d’Adobe Illustrator CS5”:
Un altre video interessant és aquest de Corey Barker per a Layersmagazine.com. També és en anglès, de 4 minuts, centrat en aquesta nova opció de “Dibuixar dins”.
Tag:Freehand, Pegar dentro