Una App europea feta a Vic
“The Annual of Annuals 2012” recull el bo i millor del disseny europeu en format d’App per iPad. I l’han fet a Vic la gent de Bisgràfic.
La DPS, al límit
S’acaba de presentar aquest llibre, voluminós pel que fa a la quantitat d’informació que aplega: més de tres mil imatges, uns dos-cents vídeos… gigues i gigues que s’han condensat en una App que ocupa poc més de 300 MB, que es pot descarregar gratuïtament des de l’AppStore.
Hem pogut parlar amb la gent de Bisgràfic, que ja van participar en l’edició anterior, i que aquest any han assumit també la part del disseny. Hem parlat amb en Pep, per la part del disseny, i en Josep Maria, per la part informàtica, i tots dos coincideixen que el principal repte d’aquest llibre ha estat el gran volum d’informació que s’havia de gestionar. I es que s’hi recullen 640 projectes de disseny d’arreu d’Europa, amb dos o tres imatges per projecte, més alguns vídeos.
El llibre ha estat fet amb les eines de l’Adobe DPS (Digital Publishing Suite). Al principi, van estar valorant la possibilitat d’adoptar el flux de treball de Woodwing, però pel seu mètode de treball, i perquè són del món del disseny, van creure més convenient treballar directament amb l’InDesign i la DPS.
Els que treballem amb la DPS sabem que té els seus problemes, a l’hora de carregar i descarregar arxius als servidor d’Adobe, però que en publicacions de mida petita funciona relativament bé. Ara, amb magnituds tan grans d’informació com és el cas de “The Annual of Annuals” segur que hi ha moltes estones que les passes “canutes”. (Josep Maria dixit)
A l’inici del projecte es van plantejar la possibilitat de treballar tota la publicació directament amb HTML5, per evitar aquestes i altres limitacions que tenen actualment les eines de la DPS. Van pensar també utilitzar el framework Baker, però finalment van optar per la DPS per les garanties que dóna la plataforma Adobe a l’hora de distribuir l’App.
Han fet servir la DPS, sí, però “tunejada”. Afegint molt codi HTML5 propi, com en algunes animacions (la portada, per exemple) i en els passis de diapositives, i assegurant que han portat al límit les possibilitats que ofereix la DPS.
Coincidim amb ells: la DPS no és ni de bon tros una solució definitiva per crear publicacions digitals, però a hores d’ara és de les més versàtils i segures que hi ha.
Ens ha agradat saber que no han tingut cap problema a l’hora de pujar l’App a l’AppStore, ja que en qüestió de quinze dies han obtingut l’aprovació.
Han hagut de fer dues Apps diferents, una en versió SD, pels iPad 1 i 2, i una altra HD, pels new iPad, amb pantalla Retina.
També és interessant saber que amb l’experiència que han agafat amb aquest i altres projectes, a Bisgràfic estan oberts a col·laborar amb altres estudis de disseny per produir Apps d’aquest estil. Sense dubte, un recurs a tenir en compte!